onsdag 4 december 2013

Hjärtinfarkt

Vad är en hjärtinfarkt?

Hjärtinfarkt är farlig,allvarlig och en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Det är sällan unga människor får hjärtinfarkt. Om man får en hjärtinfarkt beror det oftast på att en blodpropp har bildats så att blodet inte kan passera. Då blir det syrebrist i den delen som skulle tagit emot blodet från kärlet. En skada kan uppkomma som gör att hjärtat inte orkar arbeta lika bra som förut.

Symtom
- Ångest och rädsla
- illamående
- kallsvett
- obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna
illamående 

Förebyggande
Om du vill förebygga hjärtinfarkt ska du äta mer av: Grönsaker, bär, frukt, rotfrukter, pasta, bröd, ris, kött och fisk. Och du ska äta mindre av: Salt, läsk, godis, chips, smör och grädde. Du minskar risken att få hjärtinfarkt genom att motionera och träna. Om man röker höjs risken att få hjärtinfarkt. Sjukdomar som diabetes och högt blodtryck ökar risken för att man ska få en hjärtinfarkt. Därför är det viktigt att man har sin diabetes under kontroll och att man får hjälp att sänka blodtrycket till normala nivåer med hjälp av läkemedel och ökad fysisk aktivitet. 

Behandling
Kranskärlet som har täppts till av en blodpropp behöver öppnas så att blodet kan passera igen. Detta kan ske med blodproppslösande medicin. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar