söndag 1 mars 2015

Nätmobbing

a) Vad tycker du om metoden att spärra sidor på internet?

Jag tycker att det inte är en speciell effektiv metod för det kommer alltid nya sidor som de behöver spärra. Nätmobbingen förekommer inte mest i skolan den förekommer mest efter skoltid, där man inte kan spärra sidor. Eleverna borde inte vara inne på de sidorna under skoltid i första hand och såklart inte nätmobba personer när de är inne på de här hemsidorna. 

b) Vilka tecken på att det här är en tidningsartikel finner du?

Artikeln höll sig relativt objektiv och blandade inte in några åsikter i artikeln. Nyhetsartiklar består av en huvudrubrik, ingress som sammanfattar det viktigaste i artikeln och svarar på Vem? Vad? Var? När? Hur? Varför? En nyhetsartikel innehåller också brödtext, bilder, mellanrubriker och bildtexter. 

c) Tänk er att du har ett 8-årigt syskon. Formulera de fem viktigaste reglerna för ditt syskon när det gäller internet och vad hen ska tänka på.

Inte prata/chatta med främlingar, lita inte på någon, var inte elak, ladda inte ner något och ha kul.

Hur tycker du att man ska arbeta för att stoppa nätmobbning?

Man kan blockera sidorna i skolan så att det inte pågår under skoltid men annars är det inte mycket man kan göra åt nätmobbingen. Jag ser inte nätmobbingen som ett speciellt stort problem i min vardag och för 10 åringar. För att stoppa nätmobbingen kan man prova blocka mobbarna eller skriva tillbaka för det är ju samma slagfält det är inte precis som nätmobbarna kommer spöa ner dig över nätet.

b) Vilka tecken på att det här är ett reportage finner du?

Det är en fakta baserad tidnings artikel som går in på djupet och får en att känna sig som man är på plats. Ett reportage är oftast längre en nyhetsartikel fast innehåller ingress, mellanrubriker, huvudrubrik, brödtext och bilder. Reportage har en mer personlig stil en en nyhetsartikel. 

c) Sammanfatta reportaget och dess viktigaste budskap i 10 meningar.


Nätmobbing är ett seriöst problem bland ungdomar i 10års åldern. Nätmobbing måste stoppas för att 16 procent av landets 10åringar har blivit drabbade av nätmobbing anser psykologiprofessorn Ann Frisén vid Göteborgs universitet. Reportaget är inte väl sammansatt och utgår från få källor som i sin tur inte är speciellt pålitliga. De anser att nätmobbing är ett stort problem för 10åringar och Frisén har ett förslag på att det stoppa det igenom att ta ifrån ’’tekniken’’ ifrån ungdomarna skulle stoppa nätmobbingen. Men då behöver man ju ta bort all ’’teknik’’ för nätmobbing pågår inte bara bland ungdomar. Istället för att blockera användaren som nätmobbar en så ska man ta bort tekniken säger Frisén, detta är varför jag tycker att den här källan inte är speciellt pålitlig. Deras ’’undersökning’’ som de gjorde under årskiftet 2011/2012 var in 21 slumpvist utvalda skolor och 1149 elever svarade? Jag tycker det här reportaget var ett fiasko som de verkade pusha ut så snabbt som möjligt för att få så många läsare som möjligt när det här fenomenet nätmobbing blev en sak. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar