söndag 14 december 2014

Musikhistoria - Pjotr Tjajkovskij

Pjotr Tjajkovskij

7 Maj 1840 föddes Pjotr Tjajkovskij i Votkinsk (vid Moskva).  Han bodde där med sina föräldrar Petrovitj Tjajkovskij och Alexandra Andrejevna Tjajkovskij. Pjotr Tjajkovskij’s föräldrar gillade inte att han var intresserad av musik. De tyckte att han var ivrig och hans intresse av musik var ohälsosamt. Pjotr var väldigt begåvad när det gällde music fast han började inte skapa music förrän 1861 när han var 21 år gammal. 

Pjotr Tjajkovskij var en lärare i 12 år och efter det så ägnade hans tid till att komponera. 

Pjotr påverkades väldigt mycket pga att han inte var heterosexuell och han ville inte erkänna att han var homosexuell för att det var inte lika normalt då som det är nu. Även fast han hade gått ut med sin sexuella läggning skulle nog inte lika många folk gå och se på hans symfonier. Han kunde faktist vara en väldigt stor förebild för andra homosexuella i samhället för att jag tror att han kunde vara gladare och även göra väldigt bra musik samtidigt istället för att haka upp sig på att folk inte skulle acceptera honom för att han hade en homosexuell läggning. Det gick så långt att han till och med fick ett nervöst sammanbrott 1875. 

Pjotrs fördetta elev Tatjana var förälskad i honom och hotade Pjotr med att begå självmord om han avisade henne som partner. Han gick med på att gifta sig med Tatjana. Fast giftemålet varade inte länge och ansågs som ett katastrof. Pjotr försökte att ta livet av sig några månader efter äktenskapet. 

Efter Pjotr hade gjort sitt sista symfoni: nummer 6 Pathétique. Han tyckte det var ett mästervärk fast publiken var inte så förtjust i den. Det gick runt en tarmsjukdom i staden som hette Kolera. Pjotr drack ett glas vatten som inte var kokt och fick sjukdomen och avled den 6 november 1893 av sjukdomen och det ansågs som självmord. 

Pjotr Tjajkovskij har gjort många bra verk och mest berömda verk är nötknäpparen och Svansjön. Han har gjort 80 olika operor.

Pjotr Tjajkovkij var påvärkad av kulturen omkring för att det inte var accepterat av samhället att vara homosexuell. På grund av detta så var Tjajkovkij ofta deprimerad och skrev vissa mer ledsna låtar. 


Han är mest känd för att använda Fiol, Piano, slagvärk, simboler, träblås, oboe och cello.

Källor
http://www.mimersbrunn.se/Pjotr_Tjajkovskij_Rysk_tonsaettare_10970.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pjotr_Tjajkovskij
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/pjotr-tjajkovskij

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar